![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjY5MlQOCCQB05_6UYp4UYf-1wkDm4kONSonmptflMYEYNGiJQP3BRuC0EkofePcZ9qJTlbqGx7X1e24_IeWSdTugKho8V3lTEFZK0UlkHKwcSlzwcXD6UQ1ti8CmtfPJbNUCz7ySQzYz62/s280/10_Copy.jpg)
Legalábbis gyerekeim imádják, és ha már édesség, akkor valamelyest egészséges legyen!
Sokaknak tartozom már ezzel a recepttel, úgyhogy a lépésenként bemutatott közhírré tevést találom
a legjobb megoldásnak; még akkor is, ha nem annyira illeszkedik a barkácsolós blog témájához :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuaEnqwq2NV32IUwBE57tutad4HFtUBDX21dfnjLyYnFdqDbO83yScPE6fID4EF8SblsdlM9lcOi4y2s2oUSnpUWFESOd_hKPqK-q8cJ7eSJhLdxklgBIHU0CcxDDbQUMFHwOvmORuJ8oW/s280/1_Copy.jpg)
És van valaki, aki már nagyon várja a tudnivalókat, így nem kezdek arra várni, hogy szaporodjon a pucolmány, azzal dolgozom, amennyi rendelkezésre áll...
A súlyát azért adom meg, hogy a lentebbi fűszermennyiségeket tudjátok mihez viszonyítani.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyhYGWW4ThF_Y2A8Eo1BW30q6SoUU8G1Lq1pNnRDW6A3znInQsk0wHED6jMBALy9JC-TGcpHVatx-zKl_pEy1VZab2xw5TB4PRC_1jzNJR1KeyI-bzfKYt73LnZJbIBhza34sbzhH0MGL8/s280/2.jpg)
1. Serpenyőben megpirítom a diót.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_6JNw4tV1KGj_2ryc1Ul_UirsXAmjnDJggn1MFfa_gbFlOEFINnurSN5_liGVZTAX3647R0LfdPDfx6DzyNzZw_iMqpBYRjyA7qaB3-u5MTYqR9ifbY4JNAxsjOhGIjddr1050_AVKDPx/s320/3_Copy.jpg)
2. Egy konyharuhába csomagolom a pirított diót, és középerős mozdulatokkal átmozgatom, összedörzsölgetem a pörkölményt.
Ezzel lejön róla az a héj, ami le akar ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisfzpFrTY4jxJLbxuphVAfnOQPeY85efCjxizvxCujUqqMyw10WMLUD_ALF0HGNJjW-l_Ihsyx2bwBsVf3fbMXi9ApL2f8SHyivlhPatFFCtYrGojfMXyLddiSeqgh_rcao7rILWuHpute/s200/5_Copy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhW8MbH3_6eWmpOd-gEqyTPZmOMVpVmzzqxOa2xgFmgBDogtJlud3EFik3tSt2vF2kT5MOyUVv6F4nSR5IVBKv1al9Hz1g7o2OjHHTdZJaFVT2KpLTcZJlWedkaM1HYlrCC2unAjVWuJWq/s200/4_Copy.jpg)
3. Néhány jól irányzott fújással kirepítem a pernyéket a kertbe...
Marad a tiszta dió.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG8FSOyidPQEH5SiWeC0p8oUoxorGQu3CF7poca28p0vTSk5VYe5BWY7WvjrfuaFQSMRQqcLSjkXTpEjGzsVm7q6msQsmup1GEcw1N9UbCASOpWXDJPAFYh11eurd056Egy25h7AwEm5C2/s320/6_Copy.jpg)
4. A megpirított és héjatlanított 75 gr. dióhoz 1 evőkanál kristálycukor és fél-fél mokkáskanálnyi szegfűszeg, fahéj és gyömbérpor került.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQjFTVOkVJqujPG6mF0mVqIKNCxTy_0-6pweYtMufowaOkglWxIpHqnARqXsxd0BgywLVah_LoQ3aLu4p4WXQ6au-Z1crrWNaINwTDemlObH8Fjokg4xo6cMoSQDVgAAHduzHHwSDUR9x8/s280/7_Copy.jpg)
Visszatesszük néhány percre sülni a diót;
amikor már ismét forró, akkor rászórjuk a száraz, fűszeres cukrot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_P2H2_Xj49Kbbly-Vz8JNJ5cjqnr-zRllimClYRyxL5RXuKir1uvM9ImdeQSTaWmYXmWkphCpZjvY_TTA6kyKD6vc7prbywWdOm6wxm8QOua9n4zIpRNUNXSbIkFbQ8xtK5B3TEY_3Gh7/s280/8_Copy.jpg)
Nem kell a cukrot karamellizálni, hanem azonnal egyetlen evőkanál vizet löttyintünk a forró serpenyőbe.
Ez elkezd forrni, habosodni, amit használjunk ki, forgassuk bele az édes nedvességbe a diókat.
Van rá kb. 1 percünk...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL_yIaFGXdDEeFTk2XlZOdxAeBUnbcZRsR2TA2_SACNm90fuF4c3eKz44DPax0hyphenhyphen30cvSevveFB2Fayu9c7Tjzx6cRnpIYF4QMxlxg5D_b3HIMNMeEext1VOB4wNZGNpK826UwickNj6h7/s280/9_Copy.jpg)
hogy -a víz elpárolgása után- a felolvadt cukor fényes bevonatot képzett a diódarabokon.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZhajj_J7idR-OP0PJOzQvJeJHXZ7htYEdufJ4mBl8udEwTXPtX_8h3GsBTlqNEug-cJQS0ckionf24IzAw2tfbPPJXLCVO_xDpBo-4b47IoapFn7f1WrJi3TT23BEdOzkUbx8zrjn0yn4/s280/11_Copy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjY5MlQOCCQB05_6UYp4UYf-1wkDm4kONSonmptflMYEYNGiJQP3BRuC0EkofePcZ9qJTlbqGx7X1e24_IeWSdTugKho8V3lTEFZK0UlkHKwcSlzwcXD6UQ1ti8CmtfPJbNUCz7ySQzYz62/s280/10_Copy.jpg)
Lehet hozzá tenni egy kis reszelt
citrom- vagy narancshéjat, de ne a cukorba keverjük bele megnedvesítve azt,
hanem külön menjen a dióra.
Az egész munka 15-20 perc alatt megvan és nincs az a mennyiség, mely ne fogyna el...
Sós változatban nem igazán működik,
azok a szégyentelen sókristályok nem teszik meg azt, amit a cukor...
Fűszerek nélkül, csak cukorral szoktam csinálni...Tényleg nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. Nálam most kb. 50 kg héjas dió várja a sorsát:))
VálaszTörlésNo, majd a hosszú téli estéken...:)))
Nálunk meg szimplán csak a dió működik :)
VálaszTörlésMindenesetre nagyon guszta, és egyszer biztosan kipróbálom, hátha...
Sóval is működik, csak akkor előre fell kell oldani a sót egy kevés vízben és úgy ráönteni :)
VálaszTörlésSzóval így csinálta a nagymamám!!! Köszönöm a tippet!
VálaszTörlés