AJÁNLOM RENDHAGYÓ LAKBERENDEZÉSHEZ, BARKÁCSOLÁSHOZ, SAJÁT KEZŰLEG KÉSZÍTETT AJÁNDÉKOK, DÍSZEK FABRIKÁLÁSÁHOZ

fordító

Fűszeres, sült dió - vendégváró csemege

Szerintem az egyik legfinomabb őszi finomság ez a házilag összedobott, bajor-jellegű édes dió.

Legalábbis gyerekeim imádják, és ha már édesség, akkor valamelyest egészséges legyen!








Sokaknak tartozom már ezzel a recepttel, úgyhogy a lépésenként bemutatott közhírré tevést találom
a legjobb megoldásnak; még akkor is, ha nem annyira illeszkedik a barkácsolós blog témájához :-)

A képen látható kis mennyiségű dió 75 grammot nyom, most ennyi van itthon pucolt állapotban.
És van valaki, aki már nagyon várja a tudnivalókat, így nem kezdek arra várni, hogy szaporodjon a pucolmány, azzal dolgozom, amennyi rendelkezésre áll...

A súlyát azért adom meg, hogy a lentebbi fűszermennyiségeket tudjátok mihez viszonyítani.



1. Serpenyőben megpirítom a diót.











2. Egy konyharuhába csomagolom a pirított diót, és középerős mozdulatokkal átmozgatom, összedörzsölgetem a pörkölményt.

Ezzel lejön róla az a héj, ami le akar ...




3. Néhány jól irányzott fújással kirepítem a pernyéket a kertbe...

Marad a tiszta dió.





4. A megpirított és héjatlanított 75 gr. dióhoz 1 evőkanál kristálycukor és fél-fél mokkáskanálnyi szegfűszeg, fahéj és gyömbérpor került.












Visszatesszük néhány percre sülni a diót;
amikor már ismét forró, akkor rászórjuk a száraz, fűszeres cukrot.









Nem kell a cukrot karamellizálni, hanem azonnal egyetlen evőkanál vizet löttyintünk a forró serpenyőbe.

Ez elkezd forrni, habosodni, amit használjunk ki, forgassuk bele az édes nedvességbe a diókat.
Van rá kb. 1 percünk...





... és hamarosan azon kapjuk magunkat,
hogy -a víz elpárolgása után- a felolvadt cukor fényes bevonatot képzett a diódarabokon.









Nem kell megijedni, az elkészült sült édesség kissé odakövül a serpenyő aljába, de egy egyenes falapáttal felbontogatjuk, feltologatjuk onnan és már tálalhatjuk is a roppanósan friss, kristályosra keményedett külsejű édességet.







Lehet hozzá tenni egy kis reszelt
citrom- vagy narancshéjat, de ne a cukorba keverjük bele megnedvesítve azt,
hanem külön menjen a dióra.

Az egész munka 15-20 perc alatt megvan és nincs az a mennyiség, mely ne fogyna el...

Sós változatban nem igazán működik,
azok a szégyentelen sókristályok nem teszik meg azt, amit a cukor...

4 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Fűszerek nélkül, csak cukorral szoktam csinálni...Tényleg nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. Nálam most kb. 50 kg héjas dió várja a sorsát:))
No, majd a hosszú téli estéken...:)))

Kánya Andrea írta...

Nálunk meg szimplán csak a dió működik :)
Mindenesetre nagyon guszta, és egyszer biztosan kipróbálom, hátha...

Névtelen írta...

Sóval is működik, csak akkor előre fell kell oldani a sót egy kevés vízben és úgy ráönteni :)

Dóri írta...

Szóval így csinálta a nagymamám!!! Köszönöm a tippet!