Sógornőmék kislánya, Borika, sajnos hosszú-hosszú kórházi kezeléseken vett-vesz részt Bécsben (blogjuk itt). A kórházban működik egy játszóház-féleség is, a foglalkozásokat tartó nénik pedig ilyen gyurmát készítenek a kis betegeknek.
Beától (Bori-anyu) elkértem a receptjét és hamarosan meg is csináltam. Elkészítése nem igényelt sok időt, 1 óra alatt bőven elkészültem az összes galacsinnal.
Miután nálunk sok a gyurmázásra hajlandó kezecske, ezért rögtön dupla adagot készítettem; meg nem csak a boltban kapható színezékeket használtuk, hanem magunk is kevertünk az alapszíneken túl továbbiakat, így kellett is ilyen mennyiség.
Egy kis játékos színkeverést is belevittünk a főzőcskézésbe.


AKKOR LÁSSUK A GYURMA RECEPTJÉT, 60 dkg. tészta lesz belőle.
A száraz összetevők:
- 40 dkg. liszt
- 20 dkg. finomszemű só
- 2-ek. citromsav (közért), feltétlen szükséges, mert nem savanyítás céljából kerül bele, hanem tartósít.
A nedvességet adó alkotórészek:
- 1/2 l. forrásban levő víz
- 2-3 ek. olaj
- ételfesték
Elméletileg a fenti elegyet használva a kihűlt gyurma pont jó állagú lesz, de ha mégis sűrűre sikerül, akkor nem vizet, hanem pici olajat kell hozzátenni.


Aztán egyre inkább belevittem a tenyeremet is a gyúrásba és kezdett előtűnni a végleges szín, alakult a gyurma állaga is. Eleinte persze ragadós, de egy-két perc alatt túl is vagyunk a nehezén...


Hűtőszekrényben fél évig biztosan eltartható, ha addig nem használják el.
Előkerültek az apróbb konyhai szerszámok, melyekkel különböző mintákat nyomkodhattak gyermekeim a gyurmába, sőt a kislyukú reszelőn átnyomva még kukacokat is készítettünk, ami tökéletesen megfelelt hajnak a gyurmaemberre.
Használjátok ti is bátran!
5 megjegyzés:
Jó ötlet!!! Gondolom, nagy sikere volt a gyerkőcöknél!
Szia NagyonÜgyesAnyuka! Megkérdezhetem, Te honnan szerzel ételfestéket? Ebben elég nagy hiányosságaim vannak.
A káposztaleveles és a műanyagpalackos izzós posztod átküldtem páromnak, aki gimnáziumi kémiatanár, hátha megalapozom vele az idei nimbuszát odabenn. Nagyon köszönöm. Jók az írásaid.
Szia
Barbara
Kedves Barbara!
Ételfestéket a nagyobb közértek sütőporos, pudingos, aromás polcain keress, bár legutóbb én is elég nehezen jutottam hozzá ...
Köszönöm a dicsérő szavakat!
Szia!
Hadd kérdezzem meg, hogy ez mennyire tartós? Mármint készen? Mert egyre több helyen olvasom, hogy tapétaragasztót is tesznek a tésztába, hogy pl. 10 év múlva is egyben legyen a kész gyurma. Ötlet? ;)
Köszi!
Szia Kriszta!
A benne levő olaj hamarabb fog megavasodni, mint 10 év, úgyhogy nem lesz kedved addig használni :-)
Kiszárítva viszont remekül eláll a kívánt ideig.
Nem tudom, hogy a tapétaragasztóval kiváltható-e az olaj... Ha igen, akkor nyert ügy :-)
Szia: Zita
Megjegyzés küldése