AJÁNLOM RENDHAGYÓ LAKBERENDEZÉSHEZ, BARKÁCSOLÁSHOZ, SAJÁT KEZŰLEG KÉSZÍTETT AJÁNDÉKOK, DÍSZEK FABRIKÁLÁSÁHOZ

fordító

főzött só-liszt gyurma

Régebben is készítettem gyermekeimnek só-liszt gyurmát, de az a hidegen készített változat volt. Került bele tapétaragasztó, olaj, is, de meg sem közelítette ennek a szintén "ehető" gyurmának az állagát.

Sógornőmék kislánya, Borika, sajnos hosszú-hosszú kórházi kezeléseken vett-vesz részt Bécsben (blogjuk itt). A kórházban működik egy játszóház-féleség is, a foglalkozásokat tartó nénik pedig ilyen gyurmát készítenek a kis betegeknek.

Beától (Bori-anyu) elkértem a receptjét és hamarosan meg is csináltam. Elkészítése nem igényelt sok időt, 1 óra alatt bőven elkészültem az összes galacsinnal.

Miután nálunk sok a gyurmázásra hajlandó kezecske, ezért rögtön dupla adagot készítettem; meg nem csak a boltban kapható színezékeket használtuk, hanem magunk is kevertünk az alapszíneken túl továbbiakat, így kellett is ilyen mennyiség.

Egy kis játékos színkeverést is belevittünk a főzőcskézésbe.


AKKOR LÁSSUK A GYURMA RECEPTJÉT, 60 dkg. tészta lesz belőle.
A száraz összetevők:      
- 40 dkg. liszt
- 20 dkg. finomszemű só
- 2-ek. citromsav (közért), feltétlen szükséges, mert nem savanyítás céljából kerül bele, hanem tartósít.
A nedvességet adó alkotórészek:
- 1/2 l. forrásban levő víz
- 2-3 ek. olaj
- ételfesték 

Elméletileg a fenti elegyet használva a kihűlt gyurma pont jó állagú lesz, de ha mégis sűrűre sikerül, akkor nem vizet, hanem pici olajat kell hozzátenni.

Én nem a fakanalas kevergetést választottam, hanem dagasztószárat tettem a kézi mixerbe és két perces turbó fokozattal átestünk az elegyítésen.




Kimarkoltam a gyurmatésztából tetszés szerinti mennyiséget és kezdődhetett a színezés. A még meleg, szinte forró alapot kitettem a konyhai pultra (lehet valami alátétet is tenni, mert az ételfesték a gyúrás elején még bizony fog, de a munkafolymat végén egy kis súrolószerrel patyolatra lehet tisztítani a munkalapot; a kezet már nehezebben!) és elkezdtem az ujjaimmal összedolgozni. Nyilván a gyurma színét a beleöntött színes folyadék határozza meg, de mégsem szerencsés nagyon felhígítani a masszát. Világos és sötét árnyalat is előállítható, a beleöntött festék függvényében. Én egy adag (15 dekás tömbhöz) 1 kávéskanál színezéket adtam.


Aztán egyre inkább belevittem a tenyeremet is a gyúrásba és kezdett előtűnni a végleges szín, alakult a gyurma állaga is. Eleinte persze ragadós, de egy-két perc alatt túl is vagyunk a nehezén...


Kb. 3 percnyi intenzív gyúrás, tésztaösszekapargatás után el is készült és szinte langymelegre is hűlt a gyurma. Ekkor átadtam a legkisebbnek utómunkálazokra, gyúrhatta tovább, amíg el nem készültem a következő adaggal.
Viszont amint elkészült a gyúradék, fóliába, zacskóba, vagy zárható műanyag dobozba kell tenni, mert használaton kívül, állás közben a só-liszt gyurma tulajdonságát követve, viszonylag hamar kérgesedik, szárad.

Hűtőszekrényben fél évig biztosan eltartható, ha addig nem használják el.
Jó móka volt és a bolti gyurmánál sokkal jobb minőségű, enyhén rugalmas maszát kaptunk.
Előkerültek az apróbb konyhai szerszámok, melyekkel különböző mintákat nyomkodhattak gyermekeim a gyurmába, sőt a kislyukú reszelőn átnyomva még kukacokat is készítettünk, ami tökéletesen megfelelt hajnak a gyurmaemberre.

Használjátok ti is bátran!

5 megjegyzés:

Orsi írta...

Jó ötlet!!! Gondolom, nagy sikere volt a gyerkőcöknél!

azAnyja írta...

Szia NagyonÜgyesAnyuka! Megkérdezhetem, Te honnan szerzel ételfestéket? Ebben elég nagy hiányosságaim vannak.
A káposztaleveles és a műanyagpalackos izzós posztod átküldtem páromnak, aki gimnáziumi kémiatanár, hátha megalapozom vele az idei nimbuszát odabenn. Nagyon köszönöm. Jók az írásaid.
Szia
Barbara

nemcsaktaska; fabolfabrika blog írta...

Kedves Barbara!
Ételfestéket a nagyobb közértek sütőporos, pudingos, aromás polcain keress, bár legutóbb én is elég nehezen jutottam hozzá ...
Köszönöm a dicsérő szavakat!

Kriszta írta...

Szia!
Hadd kérdezzem meg, hogy ez mennyire tartós? Mármint készen? Mert egyre több helyen olvasom, hogy tapétaragasztót is tesznek a tésztába, hogy pl. 10 év múlva is egyben legyen a kész gyurma. Ötlet? ;)
Köszi!

nemcsaktaska; fabolfabrika blog írta...

Szia Kriszta!

A benne levő olaj hamarabb fog megavasodni, mint 10 év, úgyhogy nem lesz kedved addig használni :-)

Kiszárítva viszont remekül eláll a kívánt ideig.
Nem tudom, hogy a tapétaragasztóval kiváltható-e az olaj... Ha igen, akkor nyert ügy :-)

Szia: Zita