Sógornőmék kislánya, Borika, sajnos hosszú-hosszú kórházi kezeléseken vett-vesz részt Bécsben (blogjuk itt). A kórházban működik egy játszóház-féleség is, a foglalkozásokat tartó nénik pedig ilyen gyurmát készítenek a kis betegeknek.
Beától (Bori-anyu) elkértem a receptjét és hamarosan meg is csináltam. Elkészítése nem igényelt sok időt, 1 óra alatt bőven elkészültem az összes galacsinnal.
Miután nálunk sok a gyurmázásra hajlandó kezecske, ezért rögtön dupla adagot készítettem; meg nem csak a boltban kapható színezékeket használtuk, hanem magunk is kevertünk az alapszíneken túl továbbiakat, így kellett is ilyen mennyiség.
Egy kis játékos színkeverést is belevittünk a főzőcskézésbe.
AKKOR LÁSSUK A GYURMA RECEPTJÉT, 60 dkg. tészta lesz belőle.
A száraz összetevők:
- 40 dkg. liszt
- 20 dkg. finomszemű só
- 2-ek. citromsav (közért), feltétlen szükséges, mert nem savanyítás céljából kerül bele, hanem tartósít.
A nedvességet adó alkotórészek:
- 1/2 l. forrásban levő víz
- 2-3 ek. olaj
- ételfesték
Elméletileg a fenti elegyet használva a kihűlt gyurma pont jó állagú lesz, de ha mégis sűrűre sikerül, akkor nem vizet, hanem pici olajat kell hozzátenni.
Én nem a fakanalas kevergetést választottam, hanem dagasztószárat tettem a kézi mixerbe és két perces turbó fokozattal átestünk az elegyítésen.
Kimarkoltam a gyurmatésztából tetszés szerinti mennyiséget és kezdődhetett a színezés. A még meleg, szinte forró alapot kitettem a konyhai pultra (lehet valami alátétet is tenni, mert az ételfesték a gyúrás elején még bizony fog, de a munkafolymat végén egy kis súrolószerrel patyolatra lehet tisztítani a munkalapot; a kezet már nehezebben!) és elkezdtem az ujjaimmal összedolgozni. Nyilván a gyurma színét a beleöntött színes folyadék határozza meg, de mégsem szerencsés nagyon felhígítani a masszát. Világos és sötét árnyalat is előállítható, a beleöntött festék függvényében. Én egy adag (15 dekás tömbhöz) 1 kávéskanál színezéket adtam.
Aztán egyre inkább belevittem a tenyeremet is a gyúrásba és kezdett előtűnni a végleges szín, alakult a gyurma állaga is. Eleinte persze ragadós, de egy-két perc alatt túl is vagyunk a nehezén...
Kb. 3 percnyi intenzív gyúrás, tésztaösszekapargatás után el is készült és szinte langymelegre is hűlt a gyurma. Ekkor átadtam a legkisebbnek utómunkálazokra, gyúrhatta tovább, amíg el nem készültem a következő adaggal.
Viszont amint elkészült a gyúradék, fóliába, zacskóba, vagy zárható műanyag dobozba kell tenni, mert használaton kívül, állás közben a só-liszt gyurma tulajdonságát követve, viszonylag hamar kérgesedik, szárad.
Hűtőszekrényben fél évig biztosan eltartható, ha addig nem használják el.
Hűtőszekrényben fél évig biztosan eltartható, ha addig nem használják el.
Előkerültek az apróbb konyhai szerszámok, melyekkel különböző mintákat nyomkodhattak gyermekeim a gyurmába, sőt a kislyukú reszelőn átnyomva még kukacokat is készítettünk, ami tökéletesen megfelelt hajnak a gyurmaemberre.
Használjátok ti is bátran!
5 megjegyzés:
Jó ötlet!!! Gondolom, nagy sikere volt a gyerkőcöknél!
Szia NagyonÜgyesAnyuka! Megkérdezhetem, Te honnan szerzel ételfestéket? Ebben elég nagy hiányosságaim vannak.
A káposztaleveles és a műanyagpalackos izzós posztod átküldtem páromnak, aki gimnáziumi kémiatanár, hátha megalapozom vele az idei nimbuszát odabenn. Nagyon köszönöm. Jók az írásaid.
Szia
Barbara
Kedves Barbara!
Ételfestéket a nagyobb közértek sütőporos, pudingos, aromás polcain keress, bár legutóbb én is elég nehezen jutottam hozzá ...
Köszönöm a dicsérő szavakat!
Szia!
Hadd kérdezzem meg, hogy ez mennyire tartós? Mármint készen? Mert egyre több helyen olvasom, hogy tapétaragasztót is tesznek a tésztába, hogy pl. 10 év múlva is egyben legyen a kész gyurma. Ötlet? ;)
Köszi!
Szia Kriszta!
A benne levő olaj hamarabb fog megavasodni, mint 10 év, úgyhogy nem lesz kedved addig használni :-)
Kiszárítva viszont remekül eláll a kívánt ideig.
Nem tudom, hogy a tapétaragasztóval kiváltható-e az olaj... Ha igen, akkor nyert ügy :-)
Szia: Zita
Megjegyzés küldése