Legalábbis gyerekeim imádják, és ha már édesség, akkor valamelyest egészséges legyen!
Sokaknak tartozom már ezzel a recepttel, úgyhogy a lépésenként bemutatott közhírré tevést találom
a legjobb megoldásnak; még akkor is, ha nem annyira illeszkedik a barkácsolós blog témájához :-)
A képen látható kis mennyiségű dió 75 grammot nyom, most ennyi van itthon pucolt állapotban.
És van valaki, aki már nagyon várja a tudnivalókat, így nem kezdek arra várni, hogy szaporodjon a pucolmány, azzal dolgozom, amennyi rendelkezésre áll...
A súlyát azért adom meg, hogy a lentebbi fűszermennyiségeket tudjátok mihez viszonyítani.
1. Serpenyőben megpirítom a diót.
2. Egy konyharuhába csomagolom a pirított diót, és középerős mozdulatokkal átmozgatom, összedörzsölgetem a pörkölményt.
Ezzel lejön róla az a héj, ami le akar ...
3. Néhány jól irányzott fújással kirepítem a pernyéket a kertbe...
Marad a tiszta dió.
4. A megpirított és héjatlanított 75 gr. dióhoz 1 evőkanál kristálycukor és fél-fél mokkáskanálnyi szegfűszeg, fahéj és gyömbérpor került.
Visszatesszük néhány percre sülni a diót;
amikor már ismét forró, akkor rászórjuk a száraz, fűszeres cukrot.
Nem kell a cukrot karamellizálni, hanem azonnal egyetlen evőkanál vizet löttyintünk a forró serpenyőbe.
Ez elkezd forrni, habosodni, amit használjunk ki, forgassuk bele az édes nedvességbe a diókat.
Van rá kb. 1 percünk...
... és hamarosan azon kapjuk magunkat,
hogy -a víz elpárolgása után- a felolvadt cukor fényes bevonatot képzett a diódarabokon.
Nem kell megijedni, az elkészült sült édesség kissé odakövül a serpenyő aljába, de egy egyenes falapáttal felbontogatjuk, feltologatjuk onnan és már tálalhatjuk is a roppanósan friss, kristályosra keményedett külsejű édességet.
Lehet hozzá tenni egy kis reszelt
citrom- vagy narancshéjat, de ne a cukorba keverjük bele megnedvesítve azt,
hanem külön menjen a dióra.
Az egész munka 15-20 perc alatt megvan és nincs az a mennyiség, mely ne fogyna el...
Sós változatban nem igazán működik,
azok a szégyentelen sókristályok nem teszik meg azt, amit a cukor...
4 megjegyzés:
Fűszerek nélkül, csak cukorral szoktam csinálni...Tényleg nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el. Nálam most kb. 50 kg héjas dió várja a sorsát:))
No, majd a hosszú téli estéken...:)))
Nálunk meg szimplán csak a dió működik :)
Mindenesetre nagyon guszta, és egyszer biztosan kipróbálom, hátha...
Sóval is működik, csak akkor előre fell kell oldani a sót egy kevés vízben és úgy ráönteni :)
Szóval így csinálta a nagymamám!!! Köszönöm a tippet!
Megjegyzés küldése